Pages

Thursday, December 02, 2010

Recipe : Oreo Cheesecake.

hai all. so today i made an oreo cheese cake pulak.wah! bestnye hari hari buat kek! nak wat cemano, bosan duduk rumah. so, ape salahnya nak mengasah bakat kann. so, straight to the point. here's the recipe.

ingredients ;


250g cream cheese 
1 sudu besar lemon jus-aku gune jus sunquick je -.-'
200ml plain yogurt 
3 sudu besar tepung naik sendiri-aku gune tepung gandum je
2 biji telur
90g gula 
biskut oreo-for base
margerin

cara-cara ;

for base :

1.asingkan biskut oreo dengan creamnya.
2.hancurkan gune pengisar kering.
3.gaul dengan margerin sampai jadi sticky.
4.then, sapu margerin dekat loyang.
5.lenyek lenyek biskut yang dah hancur tadi dalam loyang.
6.make sure penuh satu loyang okeh.
7.sejukkan dalam fridge selama 30 minit


proses menghancurkan biskut.


proses menggaul biskut dengan butter.



proses melenyek biskut dalam loyang.


for cake :

1.cairkan cream cheese gune suhu bilik so senang nak kisar.
2.campurkan cheese dengan gula & mix, mix andd mixx.
3.masukkan telur then tepung then lemon jus then yogurt.
4.masukkan adunan dalam loyang tadi.
5.bakar pada suhu 150 degree selama 40 minit.




bila dah siap, hias la kek anda ikut citarasa masing-masing. yang pastinye mesti ade oreo la kann. name pon oreo cheese cake.



haa, ni la die kek aku yang x tempting langsung ni.


aku x taw la nape die jadi nipis nak mampos. maybe aku gune tepung gandum? damn! aku patot gune tepung naik sendiri. & tadi oven pulak rosak. aku pusing ke 150 degree x nak nyala. so, terpakse la pusing ke 250 degree baru la nak nyala -.-' 


nipis bukan sebarang nipis hokayy.

kek ni habes dulu daripada pavlova semalam. -.-' & tadi kebetulan kawan mak aku datang so aku serve la kek ni. dorang cakap sedapppp~ antara komen komen yang aku terima:

-cheese die x rase muak sangat. just nice.
-hmm, x manis sangat. sedap je. 
-nanti bagi resipi ye, nak try buat.


hekhek. kembang kempis hidung aku. :P oke poyo. so that's all for today~





6 comments:

Teyn said...

HOMAIGOD!! rasa mcm nak pergi beli brg2 esok n bake!! =D

Bella said...

yeah! u have to bake this hokayy, :)

twinkle twinkle said...

rajinnya baking ;D

BudakCHOCO Official Blogger said...

cedap nyerrrrrrrrrrr......

azmalina said...

nipis maybe sbb xgune tepung penaik la. huuu.

Bella said...

twinkle2: bese lah, hehe

budakchoo: kne try taww..

sis: ha tuh la pasal, pasni da try second attempt lak, heee