Pages

Wednesday, December 15, 2010

Recipe : Orange Sponge Cake.

yeay! nak kongsi resipi kek lagik. tapi resipi kek kali ni sonang ja daripada sebelum ni. tapi xpe, tetap nak share jugak sebab ni resipi atok aku. heee. kan harituh die duduk rumah aku for a week ++. then, die tengok aku rajin baking *rajin ke? so, last monday die datang lagi with my aunts sebab semata-mata nak ajar aku buat kek oren die. hoho. sampai macam tu skali. lalala~

soo, lets begin.

ingredients:
250 gm butter
250 gm gula
250 gm tepung gandum
2 tablespoon baking powder
1 tablespoon esen vanila
8 biji telur
2 biji buah oren

cara-cara:

1. mix gula & butter sampai jadi kaler putih. selagi x putih selagi tu jangan berhenti.
2. grate kulit oren dan campurkan ke dalam tepung gandum.
3. masukkan telur dalam mixer tadi. tunggu sampai sebati.
4. masukkan tepung gandum bersame kulit oren tadi sikit-sikit.
5. masukkan baking powder & esen vanila.
6. mix sampai sebati.
7. bakar dalam oven pada suhu 150 degree selama sejam.



butter + sugar



mix sampai jadi putih. macam ni :



selagi x putih jangan masukkan telur taw. nanti x jadi pulak. *pesanan penaja



tengok la betapa tekunnya my grandpa ni. huehue :)



ready to bake!



taraaaa! ehh, tadi petak ni bulat pulak! magic!
 heh heh, actually aku buat 2 kek, bulat & petak.



dalamnye sangat lembut taww. u all should try.


selamat mencuba u all~



3 comments:

Aweyn said...

attempting~!thx for sharing :))

PinQib said...

sejak balik ni, terus jd baker eh ko ni





First TWO wheels Moment

Direview oleh blogger OTAI. Wootwoot!

ps sory lama x jengokk

Bella said...

aweyn: my pleasure :D

qib: ha tuh la pasal kann.