Pages

Monday, April 11, 2011

Tips untuk Eyeliner Comot.

oke sekarang aku nak kongsi dengan korang sume cara-cara aku overcome masalah eyeliner comot. eyeliner kat atas mate aku selalu comot especially bile pakai jenis pensel or gel. one of the reasons is because of my oily face. yea, i have oily face which i dont like at all. bile muka oily, automatik mate pon oily dan akan menjejaskan eyeliner yang aku pakai. 

aku notice kawan-kawan aku pon ade masalah ni tapi i guess bukan sebab muka berminyak je. tapi sebab eyeliner tu sendiri yang cepat smudge. alah, waterproof eyeliner pon smudge jugak sikit. jangan tertipu dengan kata-kata manis iklan. hoh.

bile dah 2-3-4 jam pakai tuh, die akan jadi macam ni:

*excuse my bad doodling. aku x reti nk mendoodle, tangan keras.



satu line akan terbentuk atas mate & menjadikan mate aku sangat comot.


& yes, i have the solution for this problem! yeay! which i'd discover it after i bought the silkygirl liquid eyeliner.  oke, all u need are 2 types of eyeliner- gel/pencil eyeliner and a liquid eyeliner.die bukan je boleh overcome masalah eyeliner comot, tapi boleh jugak menambahkan kepekatan eyeliner & sekaligus jadikan mate korang nampak lagi dramatik dan beso. ceh, macam iklan tv pulek :P

i use silkygirl eyeliners.


silkygirl liquid eyeliner


silkygirl gel eyeliner





first thing first, draw your eyeliner macam bese with the gel/pencil eyeliner. aku selalu lukis eyeliner aku macam pic kat atas ni. ingat, gune gel/pensel eyeliner dulu.




next, take the liquid eyeliner & draw on top of the gel/pencil eyeliner.
just tindihkan je ok. warna kelabu tu represents the liquid eyeliner, nak bagi korang paham ok & bukannye sebab eyeliner tu kaler kelabu :P



& we're finish! jadi la eyeliner yang super pekat & gerenti tahan sampai 5 jam. ni betol ni, x tipu. aku da bereksperimen dah dengan teknik ni.



credits to Fathin Zulkifli.

nampak x betapa cantiknya effect eyeliner tu bile guna teknik ni. ditambah pula dengan lens yang berwarna-warni, hekhekk.
actually, gambar ni yang bagi aku sumber inspirasi untuk gune teknik ni. hehh~


the key to get the perfect & bold eyeliner is to combine two types of eyeliner. got it? if u all pakai 1 type je, it cannot last long. when i wear the liquid eyeliner for too long, it kinda shattered ya know. eyeliner tuh jadi pecah-pecah which is soo huduh. kalu pakai gel/pensel saje die jadi comot. so i decided to combine the two & it works! yeay!

so, good luck!


10 comments:

VioletRose said...

wah..good tips ni..
2la i pkai pn sma mest da line kt ats.. muka pn oily gak..
anyway cntik la makeup mata cm 2.. xreti sgt buat.. mest cmot jek huh

☂ LIYA LIYOO ◕‿◕ said...

mcm mne bole pkai kemas mcm tu?
kite x reti la nak shape kn eyeliner tu terbentuk cantik mcm tu kak ateyn..huhu :(

fathin zulkifli said...

omg teyn teyn oit. malu nyee I. heehee. xD thanks babe! =) *org pakai hentam je tu LOL

Ateyn Bella said...

@violetrose: hee, try la tips ni. berkesan taw. x rugi try :)

@liyaliyoo: kene practise & practise sampai boleh la. ingt, practise makes perfect.

Ateyn Bella said...

@fathinzulkifli: ala, men hentam pon cntek gaksss :P

fyna said...

org korea byk buat cmni tau! fyna pon selalu buat cmni..kalau rajin je..ekeke

sherah said...

takley pakai lens dah :((

Ateyn Bella said...

@sisfyna: ha tuh la,agak renyah nak buat teknik ni :P

sherah: ala xpe, ur original eye pon dah cntikkk :)

Ainee Cumi said...

Sis ada lagis atu tips. Kalau nak tahan lama and tak susahkan diri pakai ahh Loreal punya gel. Mahal sikit tapi serius berbaloi. Kulit minyak mcm mana pun tak sakai mata tu. Serius!

Ateyn Bella said...

@sis ainee: like seriously? tuh la, arituh ingt nk beli tp mahal sgt la, huhu